Prvouka ve III. A

UŽ DNES VÍME: Ovoce a zelenina má v racionální výživě člověka nenahraditelnou úlohu, a to především při konzumaci v čerstvém stavu.

VÝHODY: malé množství bílkovin a tuků, neobsahují cholesterol, dodávají tělu důležité vitaminy a minerální látky (železo, vápník, draslík, hořčík, sodík aj.). Z ovoce a zeleniny nebude nikdo obézní.

To už je dost důvodů pro to, aby ovoce a zelenina měly pevné místo v našem jídelníčku!

„Proto budiž zlatým pravidlem,

aby všechno bylo předváděno všem smyslům,

kolika možno, totiž věci viditelné zraku,

slyšitelné sluchu …

a může-li být něco vnímáno více smysly,

budiž předváděno více smyslům“.

Vzali jsme si tedy příklad ze slov Jana Amose Komenského a učili jsme se za pomoci všech smyslů, v tomto případě chuťových pohárků na našich mlsných jazýčcích. Ze třídy jsme přešli do naší školní kuchyňky. Nejdříve jsme si z přinesených druhů ovoce udělali ovocný salát a společně si na něm pochutnali. Jedly i děti, které ovoce „rády nemají“.

Další týden jsme se domluvili na ingrediencích potřebných k výrobě zeleninového salátu. Udělali jsme dva druhy – jeden jsme pouze osolili, do druhého jsme udělali sladkokyselou zálivku. Na fotografiích uvidíte, jak velké mísy jsme na to měli. A nezbyl ani drobeček. Všichni jsme se shodli, že tak dobrý salát jsme ještě nejedli. A víte, proč? No, protože jsme přiložili ruce k dílu a udělali si ho sami. Teď už budeme doma dělat saláty sami a naše maminky mohou zatím odpočívat.

Děti ze III. A a paní učitelky Miroslava Fišerová a Lucie Patloková